speiderlilje

ROVERE I STJERNENATT

Med snø opp til midt på låret, blodsmak i kjeften og blikket rettet mot toppen. Nei dette er ikke opptaket til marinejegerne, men opptaksturen til roverlaget EFFUS.

Her er vi alle samlet på en islagt pytt, på vei opp mot svenningen

Vi er 4 rovere fra 23. Bergen og Ulriken, som for en tid tilbake gikk sammen for å gjennoppstarte roverlaget EFFUS. Vi snakket med de som før hadde vært aktive rovere i laget, og fikk en rekke krav til denne turen, resten var opp til oss. Så med lyst og iver hev vi oss over oppgaven, flere kvelder gikk med på å planegge rute, mat, risikovurderinger og utstyr. Turen skulle være i helgen 26 - 28 november, noe som gav oss en indikasjon på at alt vær kunne møte oss. Etterhvert som turen nærmet seg med stormskritt sank tempraturen likeså.

Kjøreruten vår

Vi møtte opp ved Landås kirke fredag 26 november klokken 17.00, da viste termometeret - 9. Etter å ha pakket bilen med sekker, stormkjøkken og telt, vendte vi snuten mot Sotra, nærmere bestemt Liafjellet. På veien utover bikket tempraturen et tosifret antall minusgrader, men som kjent stopper ingenting EFFUS. Etter å ha stoppet en Mercedes i sin beste alder ved Ekrhovda, fant vi fram kart, GPS-enhet, hodelykter og labbet i vei mot Liafjellstoppen. Etter en liten times tassing oppover fjellet nådde vi toppen med nydelig stjernehimmel og utsikt over hele Sotra og Bergen by.

Trygt nede igjen til bilen rattet vi videre til planlagt overnattingssted på Tyssøy friluftsområde. Der ble vi møtt av en sint fastboende mann som jagde oss vekk oss vekk fra øyen, vi prøvde å forklare at vi var speidere på tur men det nyttet ikke. Etter en kjapp diskusjon i bilen bestemte vi oss for en alternativ plass på Kolltveit ved Kolltveit BKS speidergruppe sitt leirområde. Etter å ha fått opp teltet, og fått i oss mat, krøp vi ned i soveposene våre.

Neste morgen ble en tidlig morgen, klokken var såvidt 6 da vi våknet og ifølge termometeret var det 16 minus utenfor. Her var det ingen bønn, vi fikk i oss noe mat og så ble teltet revet og vi gikk til bilen. Nå sto båthavnen i Dolvik for tur, hvem kem drar på fisketur kl 8 om morgen i et tosifret antall minus, jo det er EFFUS. Vi tøffet utover i Martin sin båt og prøvde fiskelykken uten hell. Etter at båten ble fortøyet dro vi opptil den lokale butikken for å kjøpe inn mat til 3 retters middag, vi skulle nemlig lage grønnsaksuppe, laks i folie og arme riddere.

Etter litt intensiv handling kjørte vi inn til Samdalen der vi etablerte leir, pakket dagstursekk og satte kursen mot dagens mål; Svinningen, et fjell på 840 moh. Etter flere timer med gange i motbakke og med snø opptil låret nådde vi toppen og trakk inni svinningsbuen en liten bu som ligger på toppen. Vi fikk i oss litt mat og vann før vi kom oss ned igjen til leiren. Mørket hadde for lengst senket seg, derfor måtte vi følge sporene våre ned fra fjellet. Vel nede i leiren fyrte vi opp bålet og begynte å tilbrede maten. Det ble et virkelig herremåltid med deilig grønnsakssuppe, foliestekt laks, med poteter og armeriddere. Etter et sånn fantasisk måltid ble vi sittende en stund rundt bålet før vi krøp ned i soveposen. Neste morgen fikk vi i oss frokost, pakket dagstursekken og la i vei mot fjellet Toro for å ta de siste høydemeterne. Etter å ha nådd 516 moh, tok vi turen ned til leiren igjen for å pakke sammen. Der fant vi ut at mens vi hadde vært ute av leiren, hadde vi hatt besøk av en hund som hadde forsynt seg grovt av noe skinke pålegg,en halv smørpakke, middagsrester, arme riddere og brødmat. Synderen fant vi en liten halvtime seinere når hund og eier kom luskende. Det vi lærte etter dette var at selv ryggsekker er en smal sak for hunder, så neste gang pakkes mat i bokser/kasser.

Da vi kom fram til Landås Kirke, pakket vi ut teltet, hang opp dette, vasket stormkjøkkenet. Vi var alle enig om at dette hadde vært en flott tur til tross for temperaturer godt under 10 minusgrader. Vi ser frem til neste tur!

Bilder fra turen finner du her: bilder_opptakstur.pdf.